Calendar

Д Н Ст.     Октомври 31 ден – Листопад  
в 1 18 Свети Евмениј, епископ Гортински на Крит; Светата маченичка Аријадна;
с 2 19 Светите маченици Трофим, Саватиј и Доримедонт; Светиот маченик Зосим Пустиник;
ч 3 20 Светиот великомаченик Евстатиј Плакида; Преподобниот маченик Иларион;
п 4 21 Светиот апостол Кодрат;
Свети Димитриј, епископ Ростовски; Собор на Киево-Печерските светители;
с 5 22 Светиот свештеномаченик Фока, епископ Синопски; Светиот пророк Јона;
Петнаесетта недела по Педесетница: глас 6;
Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 4:6-15; Матеј 22:35-46
н 6 23 Собор на сите македонски Светители; Зачнувањето на Св. Јован Крстител;
п 7 24 Светата првомаченичка Текла рамноапостолна;
в 8 25 Преподобна Ефросинија; Преподобен Сергеј Радоњежски;
с 9 26 Свети Јован Богослов, апостол и евангелист; Преподобен Нил Калабриски;
ч 10 27 Светиот маченик Калистрат; Светите апостоли: Марко, Аристарх и Зинон;
п 11 28 Преподобен Харитон Исповедник; Светиот пророк Варух; Светиот маченик Марко овчар;
с 12 29 Преподобен Киријак Отшелник; Свети Теофан Милостив;
Шеснаесетта недела по Педесетница: глас 7;
Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 6:1-10; Матеј 25:14-30
н 13 30 Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски; Свети Михаил, прв митрополит Киевски;
п 14 1 Покровот на Пресвета Богородица; Преподобен Роман Слаткопоец; Преподобен Јован Кукузел;
в 15 2 Свети Андреј Јуродив; Светиот свештеномаченик Кипријан и девицата Јустина;
с 16 3 Светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит; Преподобен Јован Хозевит;
ч 17 4 Светиот свештеномаченик Еротеј; Преподобен Амон; Преподобен Павле Препрости;
п 18 5 Светата маченичка Харитина; Светиот свештеномаченик Дионисиј епископ Александриски;
с 19 6 Светиот апостол Тома; Преподобниот новомаченик Макариј;
Седумнаесетта недела по Педесетница: глас 8;
Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 6:16-7:1; Матеј 15:21-28
н 20 7 Светите маченици Сергиј и Вакх; Светиот маченик Полихрониј;
п 21 8 Преподобна Пелагија; Преподобна Таиса; Светата маченичка Пелагија;
в 22 9 Светиот апостол Јаков Алфеев; Преподобен Андроник и неговата сопруга Анастасија;
с 23 10 Преподобен Теофил Исповедник (Струмички); Светите маченици Евлампиј и Евлампија;
ч 24 11 Светиот апостол Филип; Преподобен Теофан Начертани;
п 25 12 Светите маченици Тарах, Пров и Андроник; Свети Мартин епископ Турски;
с 26 13 Светата великомаченичка Злата Мегленска; Светите маченици Карп и Папила;
Осумнаесетта недела по Педесетница: глас 1;
Второ Послание до Коринтјаните 9:6-11; Лука 5:1-11
н 27 14 Преподобна Параскева (Петка); Светите маченици Назариј, Гервасиј и Протасиј;
п 28 15 Преподобниот маченик Лукијан, презвитер антиохиски; Преподобен Ефтимиј Новиот; Светите Четириесет Битолски маченици;
в 29 16 Светиот маченик Лонгин; Преподобен Лонгин Трудољубивиот;
с 30 17 Светиот пророк Осиј; Светите маченици и бесребреници Козма и Дамјан; Преподобниот маченик Андреј;
ч 31 18 Светиот апостол и евангелист Лука; Светите Јулијан и Дидим Слепецот;